Грузия

Вашата оценка
Грузия и Азербайджан с полет от Варна и София
Продължителност: 10 дни / 8 нощувки Транспорт: Самолет
Цена от: 3043 лв.
Маршрут:
СОФИЯ/ВАРНА - ИСТАНБУЛ – ТБИЛИСИ -БАКУ – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ - ВАРНА

Дати на отпътуване: 17.10.2020 г.
Програма
Две съседни страни с различна религия, но обединени под крилото на могъщия Казваз, провокират интереса на българския туристически пазар. ГРУЗИЯ- една от най-ранните християнски държави в света, сцена на митове и легенди от дълбока древност. Страна, която произвежда вино по уникална технология близо 8000 години и е превърнала вдигането на тост в свещен ритуал. АЗЕРБАЙДЖАН – кавказката република, из която през вековете е минавал Пътят на коприната, дарена от природата с огромни запаси от нефт, с най-многобройните в света кални вулкани,с нескончаеми пламъци от газовите находища, донесли на страната световна популярност като земя на вечния огън. Пътешествието из тези земи ще ви преведе от праисторията до постиженията на съвременната цивилизация, ще ви открие богатството на местните традиции в занаятите, изкуството, фолклора. А като балканци ще се чувстваме на трапезата им почти в свои води.

Ден 1: СОФИЯ/ВАРНА - ИСТАНБУЛ – ТБИЛИСИ
Полет от София за Истанбул в 10:00 и пристигане в 11:25. От Варна тръгване в 10:45 и кацане в 11:50. Двете групи заминават от Истанбул за Тбилиси в 13:10 и пристигат в грузинската столица в 16:30. Трансфер от летището и настаняване в хотел Sympatia 3* или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 2: ТБИЛИСИ И ХРИСТИЯНСКИТЕ СВЕТИНИ
Закуска. Панорамна обиколка на грузинската столица, основана през V век от цар Вахтанг I Горгасали,смел и уважаван воин. Сред най-известните забележителности на града ще видим крепостта Нарикала, от който се открива прекрасна панорамна гледка към целия град, 20-метровата статуя на Майка Грузия,църквата Метехи, катедралата Сиони (от VII век), базиликата Анчисхати / от VIвек/ - най-старият оцелял до наши дни християнски храм, базара на сувенири до Стъкления мост, булевардът Руставели с колоната на Св. Георги, покровителят на града и др. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани, заради които наричат Тбилиси „Топлият град”.
След обяд ще проследим историята на най-важните грузински християнски светини, разположени на територията на древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството и неслучайно грузинците го наричат „Втория Йерусалим”. Тук ще посетим манастирския комплекс Джвари (VI век) и катедралата Светицховели (XI век). Православният храм Джвари се смята за едно от най-свещените места в целия Кавказки регион.Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

Ден 3: ГРУЗИНСКАТА ВОЕННА МАГИСТРАЛА И САФАРИ ПОД ВЪРХА КАЗБЕГ
Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия до Казбег.
Поемаме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през XIX век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежението на тази историческа пътна артерия, са вдъхновили творчеството на най-известните грузински интелектуалци: художници, писатели, поети. По път ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (XVII век), алпийския курорт Гудаури, а с джипове ще се изкачим до храма на Пресветата Троица от Гергети, на 2170 м над морското равнище. Оттук при ясно време може да се види един от най-високите планински върхове в Кавказ – Казбег (5047 м)! Завръщане в Тбилиси.
Вечеря и нощувка.

Ден 4: МУЗЕЯТ НА СТАЛИН И ПЕЩЕРНИЯТ ГРАД
Закуска. Отпътуване за град Гори, родното място на Й.В.Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Независимо от противоречивите оценки, мястото на някогашния съветски лидер не може да бъде изтрито от историята и показателен за това е интересът на туристическите групи от цял свят, гостуващи в Грузия. Екскурзията през този ден продължава в пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие на новата ера. Този древен комплекс, през който е минавал и Пътят на коприната, е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър и др. Завръщане в Тбилиси. Вечеря в грузински национален ресторант с богата фолклорна програма и разбира се грузинско вино, на което местните жители са майстори още от преди 8000 години!Нощувка.

Ден 5: ГРАДЪТ НА ЛЮБОВТА И ДВОРЕЦЪТ НА ХАНОВЕТЕ
След закуска напускаме грузинската столица и се насочваме към азербайджанската граница. Преди това обаче ще спрем в средновековния град Сигнахи, известен като център на туризма и виното. Покрай основните забележителности се откроява и Дворецът на бракосъчетанията. Казват, че го посещават младоженци от цялата страна и заради бързата процедура, без никакво чакане за сключване на брак. Това е и причината да наричат Сигнахи „Градът на любовта”.
След границата следва Шеки – един от старите азербайджански градове, датиращ още от преди 2500 години. Историята му е изпълнена с превратности и агресията на какви ли не завоеватели през вековете. Бил е столица на т.нар. Шекинско царство, което през XVIII век се присъединява към тогавашната Руска империя. Перлата на Шеки е Дворецът на шекинските ханове – истински архитектурен шедьовър с прекрасни стилни орнаменти, традиционни за ислямското художествено изкуство.В Шеки правят страхотно вкусна баклава, може да я опитате на място или да си вземете за подарък на близките.
В края на деня ще спрем за нощувка в Габала, град с 2000 – годишна история,изходен пункт за туризъм в планината и някогашна столица за 600 години на т.нар. Кавказка Албания. Настаняване в хотел 7 Gozel 3*или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 6: ВОДОПАДЪТ „СЕДЕМТЕ КРАСАВИЦИ” И СЕЛОТО НА МЕДНИКАРИТЕ
Закуска. Кратка обиколка на Габала и посещение на водопада „Седемте красавици”. Той носи името на едноименната поема на персийския поет Низами Ганджави, изключително популярен в Грузия. Представлява наниз от седем водни каскади, до които ще стигнем с добре познатите ни от времето на соца руски автомобили: лади, жигулита, москвичи, повечето на възраст почти...40 години. Стари, но се движат абсолютно безаварийно. Отпътуваме за етноселото Лахич, известно като център на азербайджанските художествени занаяти. Тук е царството на майсторите – медникари. Характерни за селото са каменните къщи с дървени балкони и калдаръмените улици, осеяни с магазини за сувенири и занаятчийски ателиета. Оттук – на път за Баку. Настаняване в хотел Safran 3*или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 7: ЗАГАДКИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА
Закуска. Свободен ден или допълнителна екскурзия до Гобустан и Абшерон.
Посоката на днешната екскурзия е резерватът Гобустан, който ни предлага разходка из загадъчните места в Азербайджан. През 1930 година тук са открити петроглифи – скални рисунки, които носят след това световна популярност на този регион. Днес боят им над 6000, от 2007 година са под протекцията на ЮНЕСКО. Тези удивителни скални изображения са свидетелство за историята на човешката цивилизация, за ценностите, мирогледа и начина на живот на праисторическите хора в период от 40 000 години насам. Другата загадка са калните вулкани – наличието им отрежда на Азербайджан първо място в света. Първото им изригване се е случило преди повече от 25 милиона години! По тази причина резерватът носи прозвището „Другата планета”, а според НАСА тези вулкани са сходни с възвишенията на Марс!
Напускаме Гобустан, но мистериите не са свършили дотук. Спираме на полуостров Абшерон, където ще посетим Храма на огъня в Атешгах и горящите възвишения в Янардаг, които никога не са загасвали. Затова наричат Азербайджан „Земята на вечния огън”. Завръщане в Баку.
Вечеря и нощувка.

Ден 8: БАКУ – ГРАДЪТ НА ВЕТРОВЕТЕ
Закуска. Панорамен тур из азербайджанската столица- градът на ветровете, които се носят от залива на Каспийско море. Огромните запаси от петрол и природен газ са превърнали Баку в модерен и проспериращ град, който гони стандартите на най-развитите мегаполиси.Футуристичният културен център „Гейдар Алиев”, Музеят на килимите – единствен в света, Каспийският МОЛ, Олимпийският стадион, Кристалната зала и още много други архитектурни постижения оформят съвременния облик на столицата. А духът на миналото ще почувстваме зад крепостните стени на стария гард – Ичери Шехер, в Двореца на ширваншаховете, Кулата на девицата, из стръмните улички с кафенета и симпатични ресторанти, сергиите със сувенири, продавачите на сладолед и сокове, че и в местата, където са снимани култови руски филми като Диамантената ръка, Техеран 43, Човекът амфибия и пр. Домакините ни от Азербайджан също ще ни предложат вечер с богата фолклорна програма. Нощувка.

Ден 9: БАКУ – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ
За дата 08.05.2020: Закуска. Трансфер до летището на туристите от София. Заминаване за Истанбул в 12:55 и кацане в 15:10. Полет за София в 19:25 и пристигане в българската столица в 20:45. Варненци ще имат повече свободно време. Те ще летят за Истанбул в 22:00.
За дата 25.10.2020: Ранна закуска или сух пакет. Трансфер до летището за полет до Истанбул, който излита в 08:00. Кацане там в 10:30. Пътниците за София излитат в 14:45 и кацат в 1505, а тези за Варна излитат в 15:00 и кацат в 15:05.

Ден 10: 09.05.2020: ИСТАНБУЛ - ВАРНА
Кацане в Истанбул в 00:15. Полетът за Варна е в 01:55 и кацане в морската ни столица в 02:55.

ЦЕНИ:

30.04.2020 - 09.05.2020
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от СОФИЯ:
1556 евро/3043 лв. при записване до 28.02.2020.
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от ВАРНА:
1556 евро/3043 лв. при записване до 28.02.2020.
Стандартна цена за отпътуване от София: 1656 евро/3239 лв.
Стандартна цена за отпътуване от Варна: 1656 евро/3239 лв.
Цената включва летищни такси.

17.10.2020 - 25.10.2020
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от СОФИЯ:
1556 евро/3043 лв. при записване до 28.02.2020.
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от ВАРНА:
1556 евро/3043 лв. при записване до 28.02.2020.
Стандартна цена за отпътуване от София: 1656 евро/3239 лв.
Стандартна цена за отпътуване от Варна: 1656 евро/3239 лв.
Цената включва летищни такси.

Цената е на човек в двойна стая и включва:

 • самолетен билет София/ Варна – Истанбул – Тбилиси/Баку – Истанбул - Варна/София
 • летищни такси в размер на 188 евро/368 лв. (към 12.10.2019 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща.
 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*
 • туристическа обиколка на Тбилиси
 • сити тур на Баку
 • климатизиран транспорт по маршрута
 • всички екскурзии и трансфери, описани в програмата
 • екскурзоводско обслужване на английски или руски език по време на тура
 • медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек на ЗК "Мондиал"
 • водач-преводач на групата от фирмата-организатор

Цената не включва:

 • лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.)
 • Виза за Азербайджан - 60 лв.
 • входни билети за обектите в Грузия – 22 евро (заплащат се задължително предварително или на място в посочената валута)
 • екскурзия „Светините на християнството” в Грузия – 98 лв.
 • екскрузия "Загадките на древността" в Азербайджан - 117 лв.
 • неупоменати в програмата услуги
 • бакшиши - около 60-80 USD - заплащат се на място
 • Доплащане за настаняване в единична стая - 587 лв.
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години - 18 лв.
 • застраховка “Отмяна на пътуването” с Евроинс – от 2% от пакетната цена. За повече информация моля, запитайте в офисите ни.

УСЛОВИЯ
Минимален брой участници: 15
Срок за набиране на група: 31.01.2020
Условия за записване:
Депозит: 1200 лв.
Доплащане до 60 дни преди отпътуване
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Допълнителни условия:
Минимален брой туристи 15
Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение
Допълнителни екскурзии
+ „Светините на християнството” - 50 евро/98 лв.
+ "Загадките на древността" - 60 евро/117 лева
Подобни оферти
Грузия и Армения с полет от София и Варна
Грузия
9 дни / 8 нощувки
 17.04.2020 г.
от 2932 лв.
Напишете Коментар
Оценка от 1 до 5
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.