Гърция

Вашата оценка
Екскурзия НАР Кабиле –Мезек – Хухла - Димотика – Александруполис - Вила Армира-Александровска гробница
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки Транспорт: Автобус
Цена от: 155 лв.
Маршрут:
Варна-Мезек-Ивайловград-Димотика-Алесандруполис-Ивайловград-Варна

Дати на отпътуване: 11.09.2020 г. ,  16.10.2020 г.
Програма
1 ден.
Отпътуваме от Добрич в 04.15ч от Младежки дом
Отпътуване от Варна от Антим-1 в посока Ивайловград. Посещение на НАР Кабиле - основан в третата четвърт на IV в върху основите на по-древно селище, съществувало в подножието на Зайчи връх. Кабиле е имал стратегическо значение като възлов пункт при пресичането на няколко важни пътя в древността. Това му дава тласък и постепенно прераства във важен политически, икономически и религиозен център на Одриското царство, а по-късно и на Римската империя. Площта на НАР Кабиле е около 650 дка и е част от Стоте национални туристически обекта.
Отпътуване за гробница Мезек- най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид.
Посещение на Византийската крепост/11-12 век/, построена по времето на император Алексий Първи Комнин. Отпътуване за село Хухла- Село Хухла е уникален археологически комплекс, известно е със своите мистерии. От хълмът „Свети Илия” над село Хухла се открива добър хоризонт към Гърция и Турция. Гледката е пленителна , а усещането не може да се опише с думи. Хълмът е с доказани аномалии в магнитното поле.
Отпътуване за Ивайловград. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

2 ден.
Закуска. Отпътуване за Гърция. Посещение на новооткритата тракийска гробница от 1 век сл. Хр, намираща се на 7 км от границата- Могилата при Микри Доксипара – Зони. Отпътуване за Димотика /Гр. Дидимотейхон-двойната крепост/. Градът е известен е като родно място на двама императори и един султан, и е наричан „жива обсерватория на балканската култура“. Изкачване се на най-високото място на града, където е средновековната крепост и останките от византийски дворци и църкви, също и уникалните издълбани в скалите помещения, осеяли в гъста мрежа цялото възвишение. Древната Димотика според археолозите е имала същата история както своя събрат Перперикон, намиращ се на стотина километра навътре в Родопите. Свободно време за разходка и разглеждане на града. Отпътуване за Александруполис. Разходка по пристанището, парка и центъра на града с разглеждане на фара, етнографски музей на Тракия, национално-исторически музей. Свободно време. Настаняване в хотел. Нощувка.

3 ден.
Закуска. Отпътуване за вила Армира-емблемата на Ивайловград. Вилата е била една от най-внушителните битови постройки в провинция Тракия по времето на римския период. Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума (началото на IIIв), с изображение на Медуза Горгона - символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата. Това е най-голямата като количество и разнообразие мозаечна находка в България, надвишаваща по обем всички останали открити мозайки по днешните български земи. Отпътуване за Александровкса гробница - датираща от IV в. пр. Хр. и е един от най-ярките паметници на тракийската култура. Открита е през 2000 г. от прочутия археолог Георги Китов (1943 – 2008 г.). Внушителните ѝ размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи. Изключително добре запазените стенописи обогатяват с нови данни представите ни за тракийските религиозни обреди, култове, въоръжение, бит и облекло.
Отпътуване за Варна и Добрич. Пристигане вечерта.

Цената включва:

 • 2 нощувки със закуски в хотел в Ивайловград и Александруполис
 • транспорт с комфортен лицензиран автобус
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут
 • медицинска застраховка "Помощ при пътуване" до 2000 евро

Цената не включва:

 • НАР Кабиле – 2 лева за възрастни, учащи и пенсионери 0,50 лв
 • Входна такса гробница Мезек- 4 лева възрастни, учащи и пенсионери 2лева
 • Крепост Мезек - 4 лева възрастни, учащи и пенсионери 2лева
 • Входни такси за Гърция- 6-7 евро
 • Входна такса за вила Армира – възрастни 5 лева, учащи и пенсионери 3 лева
 • Входна такса за Александровска гробница - 4 лева възрастни, учащи и пенсионери 2лева
 • Доплащане за единична стая- 50 лева
 • Намаления- дете до 12 години настанено с двама родители- 15 лева отстъпка
Подобни оферти
БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ЗА ТРИ ДНИ
Гърция
3 дни / 2 нощувки
 03.07.2020 г.
от 200 лв.
Екскурзия: македонска панорама
Македония
4 дни / 3 нощувки
 14.05.2020 г.
от 265 лв.
Напишете Коментар
Оценка от 1 до 5
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.